נוטריון הוא בעצם עורך דין, בעל וותק של עשר שנים לכל הפחות, אשר עבר הסמכה וקיבל אישור מטעם וועדת הרשיונות במשרד המשפטים. האישור כרוך במעבר קורס, ומבחן בסיומו, ובעוד מספר תנאים הנקובים בחוק הנוטריונים.
נוטריונים בישראל רשאים לאמת, לאשר ולערוך מסמכים משפטיים מסוימים, ולעיתים נדרש אישור נוטריון כדי לאמת חתימה. סמכויותיו של נוטריון, גם הן נקובות בחוק הנוטריונים, והן, בצורה פשוטה:
- אימות חתימה על מסמך – כלומר מסמך אשר נחתם מול נוטריון, הנוטריון נחשב למי שווידא שהאדם שחתם על המסמך הוא מי ששמו רשום על המסמך.
- במידה ומסמך נחתם על ידי אדם בשמו של אדם אחר – הונטריון הוא זה שאחראי לוודא כי החתום על המסמך מוסמך לחתום בשם מי שרשום על המסמך (מטעמי אפוטרופסות, למשל).
- אישור נכונות של תרגום או העתק של מסמך, זהו בעצם אישור נוטריוני, המאשר כי המסמך תורגם בצורה תקינה, או שהוא מהווה העתק נאמן למקור.
- נוטריון יכול לקבל ולאשר תצהירים, כגון תצהירי עדות, וכמו כן גם הצהרות אחרות, כגון צוואות. צוואה אשר נעשית מול נוטריון, בניגוד לכזו הנערכת מול עורך דין, אינה מחייבת עד נוסף.
- נוטריון יכול לאשר כי אדם פלוני חי, כאשר האדם נמצא מולו ומזדהה על פי מסמך, כמובן.
- בתחום דיני חברות, בכוחו של נוטריון לאשר רשימת מצאי.
- נוטריון רשאי לאמת הסכם ממון, עם זאת, על מנת שההסכם יקבל תוקף צריך עדיין להביאו בפני שופט.
ישנם תנאים ומגבלות רבות למתן אישורים נוטריונים, אותם לומדים נוטריונים בקורס אותו הם עוברים על מנת לקבל את תעודת הנוטריון שלהם, אשר על פיהם נוטריון מחליט אם לאשר או לדחות מסמך כלשהו. מסמך אשר עבר אישור נוטריוני נחשב כמסמך חוקי מחייב לכל דבר ועניין, ומי שנושא את האישור איו חייב להביא את הנוטריון החתום עליו כעד בבית משפט.
על מנת לאשר מסמך, תצהיר, או פעולה כלשהי הנוטריון נדרש למספר מבחנים:
- לוודא כי המבקש כשיר משפטית, כלומר אינו קטין או חסר ישע.
- לוודא כי המבקש פועל מרצונו החופשי, ולא מתוך לחץ או כפיה.
- לוודא כי המבקש מבין את משמעות הפעולה, המסמך או התצהיר. אם עלה בעיני הנוטריון ספק כי המבקש אינו מבין באופן מלא ומוחלט את משמעות הפעולה אסור לו לתת את אישורו.
מיותר לציין כי באם הפונה אינו כשיר משפטית לביצוע הפעולה, אין זה משנה אם הוא מבין את משמעותה.