העברת דירה במתנה, ובאופן כללי העברת זכויות בנכס מקרקעין ללא תמורה, היא פעולה שיש בה תועלות רבות. בפרט ישנן הטבות מס, שעשויות להיות משמעותיות. כדי למצות את כל התועלות האפשריות, חשוב להתנהל בחוכמה ובפרט לפי הדגשים המפורטים בכתבה זו.
באילו מקרים העברת דירה מוגדרת כמתנה?
הדגש הראשון נוגע להגדרה של "מתנה". על-פי החוק הרלוונטי, העברת דירה תוגדר כמתנה אך ורק אם לא ניתנה שום תמורה בעדה. חשוב להדגיש שגם תשלום סמלי עבור הנכס מונע את ניצול הטבות המס האפשריות, וכך גם תמורה שאינה כספית.
מי נחשב "קרוב משפחה"?
העברה ללא תמורה אפשרית רק לקרובי משפחה מהמעגל הראשון. רשות המיסים מבחינה בין קרובי משפחה בהקשר של מס שבח לבין קרובי משפחה בהקשר של מס רכישה.
לצורך הטבה במס שבח, קרוב משפחה יכול להיות בן/בת זוג, הורה, הורה של הורה, צאצא וצאצא של בן/בת זוג. כמו כן נחשבים לקרובי משפחה בני/בנות הזוג של כל הנ"ל, וגם אחים, אחיות ובני הזוג של האחים והאחיות.
לצורך הטבה במס רכישה, קרובי משפחה הם בני/בנות זוג (כולל כאלה שהיו בני זוג חצי שנה בטרם העברת הזכויות), הורים, צאצאים (כולל נכדים ונכדות), אחים ואחיות ובני/בנות זוג של הצאצאים.
בכל מקרה שבו יש ספק, מומלץ בחום להתייעץ עם עורך דין לענייני חוזים.
הוספת סייגים והתניות חוזה
העברת דירה במתנה חייבת כאמור להיות ללא שום תמורה, אבל אפשר להוסיף לחוזה סייגים והתניות. התניה מקובלת בעת העברת דירה מהורים לילדים היא שההורים יוכלו להמשיך להתגורר בנכס כל עוד הם בין החיים. כמו כן ניתן לסייג את העברת הדירה בהקשר של גירושין או מוות של מקבל המתנה.
ייעוץ מקצועי ספציפי של עורך דין לענייני חוזים – להבטחת מקסימום תועלת
באופן כללי מומלץ לקבל עזרה מצד עורך דין לענייני חוזים, מה שגם שבכל מקרה נדרשת חתימה על מספר תצהירים וכמו כן יש לבצע פעולות בירוקרטיות שונות. במשרד עו"ד שניר חזוט מסייעים לכל מי שרוצה להעביר דירה ללא תמורה לעשות זאת בדיוק לפי הכללים, וגם לפי האינטרסים המשמעותיים מבחינתו.