במהלך השנים האחרונות, אנחנו יכולים לראות עלייה במספר התביעות הנוגעות לרשלנות רפואית. מטופלים ומטופלות ובני משפחותיהם, פונים אל עורכי דין שמתמחים בתחום זה מתוך כוונה לתבוע רופאים, צוותים, מרפאות ומרכזיים רפואיים במקרים, שלטענתם, מהווים רשלנות רפואית.
לצערנו, לא פעם נעשות טעויות בתהליך הכנה לתביעת רשלנות רפואית ולכן חשוב לדעת כיצד להתכונן אליה ואיך להכין את התביעה בצורה נכונה, על מנת שיהיה ניתן, לא רק להגיש אותה בבית משפט, אלא גם להציג את המקרה בצורה נכונה, במטרה לנצח.
במאמר זה, נסקור מספר נקודות שקשורות לטעויות נפוצות וכיצד ניתן להימנע מהן. לפני כן, נסביר בקצרה מה זו רשלנות רפואית, כיצד היא נבחנת ומתי באמת אפשר לקבוע שאכן היתה רשלנות במקרה הנדון.
כיצד מגדירים רשלנות רפואית ומתי היא מתרחשת?
רשלנות רפואית היא מקרה בו רופאים או צוותים רפואיים, פעלו באופן לא סביר, באופן חריג, שאיננו תואם את אופי וסוג הטיפול על פי הדעה המקצועית. זה יכול להיות בכל שלב של הטיפול, החל משלב האבחון, דרך הטיפול עצמו, אחרי הטיפול. כמו כן, זה יכול לנבוע מסיבות שונות, החל מהתנהלות לא מקצועית, חוסר תשומת לב, פעולה רפואית לא נדרשת או לא רצויה ועוד.
חשוב להדגיש, כמו במקרים רבים של תביעות נזיקין, יש שני שלבים בתביעה של רשלנות רפואית. שלב ראשון מחייב להוכיח שהיתה רשלנות, שלב שני מחייב להוכיח שהרשלנות גרמה לנזק. כלומר, בהחלט ייתכן שהיתה רשלנות אך היא לא גרמה לנזק עצמו ואז במקרה של תביעה אזרחית, הפיצוי יהיה מופחת.
אילו טעויות נהוג לבצע בתביעות רשלנות רפואית וכיצד נמנעים מהן:
- חוסר התייעצות עם גורם מקצועי – לפני שמגישים תביעה, חשוב להתייעץ עם עורכי דין וגורמי מקצוע, שיבחנו את המקרה. אין טעם להגיש תביעה, אם מתברר שאין על מה. בין אם זה בגלל שלא היתה רשלנות ובין אם זה בגלל שהנזק לא נגרם כתוצאה מאותה פעולה רשלנית. התייעצות יכולה למנוע הוצאה כספית מיותרת ובזבוז זמן.
- אי שימוש בחוות דעת של מומחים – אחת הדרכים להוכיח רשלנות רפואית היא באמצעות חוות דעת של אנשי מקצוע. בדרך כלל נהוג להשתמש בחוות דעת של מומחים. זה חשוב, בפרט כשמדובר על מומחים בעלי שם בתחום. כך גם יוצרים אמינות לחוות דעת וגם מספקים חומר מקצועי איכותי לתביעה.
- ראיות תומכות – חשוב לא לטעות בעניין זה ולהגיש את כל החומר שנמצא ברשותנו וכן לאסוף חומרים נוספים, כולל דרך שיחות עם מטופלים אחרים, שיחות עם אנשי צוות ועוד. חשוב להגיש כל פרט שיכול לעזור ולבסס את הטענה שלנו.
- זמנים – בכל תהליך משפטי יש לוח זמנים שצריך לעמוד בו, גם התובעים וגם הנתבעים. חשוב לוודא שעודים תחת אותו לוח זמנים, על מנת שנמצא את עצמנו מאבדים את התביעה, בגלל סיבות טכניות.