מלחמת חרבות ברזל והנזקים הרבים שנגרמו לרכוש הביאו רבים להתעניין באילו מצבים ניתן לתבוע בגין נזקים שנגרמו לדירות, בתים, רכבים וציוד, וכיצד מחשבים את היקף הפיצוי. מדריך זה נועד לספק לכם מידע שימושי רב לגבי תביעות נזקי רכוש.
לצורך הכנת מדריך זה, התייעצנו עם עו"ד גיא כהן ממשרד עורכי הדין גיא כהן ושות', המתמחה בתביעות ביטוח ונזיקין. עו"ד כהן הדגיש את מורכבות התחום ואת חשיבות הפנייה לייעוץ משפטי מקצועי בעת הגשת תביעות נזקי רכוש, במיוחד במקרים הנובעים ממצבי מלחמה. למידע נוסף על משרד עורכי הדין של גיא כהן, ניתן לבקר בכתובת הבאה >> gco.co.il
נזקי רכוש לנכסי מקרקעין (דירות, בתים וכו')
הבית או הדירה הם על פי רוב הנכס הכלכלי הגדול ביותר שיש לאדם או למשק הבית, ולכן נזק שנגרם להם עלול להיות בעל השלכות משמעותיות מבחינה פיננסית ומבחינות נוספות. נהוג להבחין בין שני סוגים של נזקי רכוש לדירות ובתים:
נזק שנגרם על ידי גורם חיצוני:
- נזק שנגרם כתוצאה מעבודות בניה או שיפוצים באתר סמוך, כגון תאונות עבודה, נזילות, נפילת חפצים וכדומה.
- נזק שנגרם כתוצאה מפגעי טבע, כגון רעידות אדמה, שריפות ושיטפונות.
- נזק שנגרם כתוצאה מפעולות של הרשות המקומית, כגון פגיעה בתשתיות, חבלה בצנרת וכדומה.
- נזק שנגרם על ידי צד שלישי, למשל במקרה שבו השכנים משפצים את ביתם וכתוצאה מכך נגרם נזק לצנרת, או במקרה של רכב שפגע בנכס.
נזק שנגרם בעקבות ליקויים בבית או בדירה:
- פגמים וליקויים בבנייה, כגון בעיות בחשמל, בצנרת, באיטום, בריצוף וכיוצא באלה.
- ליקויי תחזוקה שגרמו לנזקים, כגון נזילות מים, קריסה של קירות, רצפות או גגות.
- תקלות אינסטלציה, צנרת או חשמל שגרמו לנזילה, הצפה או שריפה.
נזקי רכוש לדירות ובתים עלולות לגרום לנזק כלכלי כבד ולעוגמת נפש. עורך הדין יסייע לכם לבחון את נסיבות האירוע, לאסוף ראיות, לזהות את מלוא רשימת האחראים לנזק, לכמת את היקף הנזק, לבחון את רמת האחריות ומידת הרשלנות, על מנת להכין תביעת נזיקין בעלת סיכויים רבים להצליח.
נזקי רכוש לכלי רכב
ישנם מספר גורמים עיקריים לנזקי רכוש לכלי רכב:
תאונות דרכים: זוהי הסיבה השכיחה ביותר לנזקי רכב. תאונות דרכים עלולות לגרום נזק לשלדת הרכב, לחלקים חיצוניים ופנימיים, ואף להשבית את הרכב מלהמשיך בתנועה. נזקים מתאונת דרכים עלולים להיגרם כתוצאה מרשלנות של אחד הנהגים, תקלות רכב או נסיבות חיצוניות אחרות.
נזקים במקום החניה: לעתים רכבים ניזוקים כתוצאה מפגיעה, גניבת חלקים או ונדליזם, במהלך זמן החניה במגרשי חניה, בחניוני בתים וכדומה.
נזקי טבע: נזקים שנגרמים לרכב עקב תופעות טבע כגון שיטפונות, סופות רוח, רעידות אדמה, ברד וכו'.
חפצים נופלים: רכבים יכולים להינזק גם על ידי חפצים הנופלים עליהם, כמו ענפים או חלקי בניין.
פגמים וליקויים בייצור הרכב: נזקים שנגרמו לרכב עקב בעיות וליקויים בתכנון או בייצור של דגם הרכב.
כאשר רכב ניזוק, עלויות תיקונו או החלפתו עלולות להיות גבוהות. חשוב לברר את מקור הנזק ולזהות באופן מקצועי את הגורמים האחראים על מנת להגיש תביעת נזיקין אפקטיבית. עורך דין מנוסה יוכל לייעץ, לאסוף ראיות, לכמת את הנזק, לבחון את מידת האחריות, ולייצג אתכם בצורה מיטבית בהליכים משפטיים על מנת להשיג פיצוי הולם בגין נזקי הרכוש שנגרמו לרכב.
נזקי רכוש לחפצים ומוצרים
מדובר במקרים בהם נגרם נזק לחפצי רכוש אישיים או מסחריים, שאינם נכללים בקטגוריות של נזק לנכס מקרקעין או לרכב. נביא כמה דוגמאות:
נזק ממוצרים פגומים
כאשר מוצר כלשהו, כגון מכשיר חשמלי,צעצוע וכדומה לוקה בפגם תכנון, יצור או איכות, הוא עלול לגרום נזק פיזי למוצרים/חפצים אחרים ברשות הצרכן. למשל – מכונת כביסה פגומה שגרמה להצפת מים ולנזק לרהיטים בדירה, תנור ששרף את נתיכי החשמל, צעצועים שהתפרקו ופגעו במשחקים אחרים, או תקלה במוצר מסחרי שגרמה לנזקים לסחורה של עסק.
רשלנות של בעלי מקצוע
הכוונה לשרברבים, חשמלאים, נגרים ובעלי מלאכה אחרים אשר בעת ביצוע עבודתם עלול להיגרם נזק לחפצים ולציוד של הלקוח. למשל, נזק שנגרם לגינה בעקבות רשלנות של גנן, או נזק למחשבים שנגרם עקב פעולותיו של טכנאי מחשבים.
אובדן רכוש אישי
חפצים ורכוש אישי עלולים להינזק או להילקח באופן בלתי חוקי. דוגמאות לכך הן גניבת רכוש אישי, אבדן או נזק לחפצים במהלך טיסות או מסעות תיירות, נזק לרכוש במהלך העברת דירה וכיוצא באלה.
נזקי רכוש לעסקים
נזק לציוד ולסחורה של עסקים כגון נזק שנגרם בשל פגמי ייצור, רשלנות של גורמים חיצוניים, נזקי שנגרם בעקבות שימוש לא סביר של לקוח וכדומה.
גם כאן חשוב להעריך את שווי הנזקים ולשקול הגשת תביעת נזיקין כנגד הגורם האחראי. איסוף ראיות, תיעוד נזקים, והתייעצות עם עורך דין מנוסה בתחום יסייעו לכם להחליט האם להגיש תביעה וכמה פיצוי ניתן להשיג.
עילות תביעה אפשריות בגין נזקי רכוש אלו עילות התביעה הנפוצות ביותר:
רשלנות
עילה זו חלה במצבים בהם הנזק נגרם כתוצאה מהתרשלות או חוסר זהירות של הגורם המזיק. הרשלנות יכולה להיות ברמת חוסר תשומת לב סבירה, הפרת חובת זהירות מושגית ועוד. זוהי אחת העילות הנפוצות ביותר בתביעות נזיקין.
הפרת חובה חקוקה
עילה זו חלה כאשר הנזק נגרם כתוצאה מהפרה של חוק, תקנה או הוראה חקוקה אחרת שנועדה להגן על אנשים מסוגו של הניזוק, כאשר ההפרה גרמה נזק באותו הסוג או הטבע של הנזק שמפניו נועד החוק להגן.
גרימת נזק במתכוון
עילה חמורה זו חלה כאשר הנזק בוצע מתוך כוונת זדון לגרום לנזק. מדובר בעוולה פלילית שעל פי רוב תביא גם להליך פלילי נגד הגורם המזיק.
אחריות המעביד רשלנות עובדיו
מעביד עשוי להיות אחראי בנזיקין על נזקים שעובד שלו גרם לצד שלישי במהלך עבודתו אצלו.
כיצד מחשבים את היקף הנזק והיקף הפיצוי
כאשר מדובר בנזקי רכוש, יש לכמת את היקף הנזק באופן מדויק ככל הניתן על מנת לקבוע את גובה הפיצויים הראוי. קיימים מספר סוגי נזקים עיקריים שיש להעריך, לחלקם יש כיסוי ביטוחי ולאחרים לא:
נזק ממוני ישיר: בסעיף זה נכלל הנזק הפיזי שנגרם לרכוש כגון עלות התיקון שלו או עלות החלפתו.
עלויות נלוות: עלויות ישירות הנגרמות בעקבות הנזק כגון שכר דירה חלופי, חילוץ וגרירה של כלי רכב, הוצאות על שכירת ציוד חלופי וכדומה.
אובדן רווחים עתידיים: כאשר מדובר בנזק לרכוש עסקי, עלינו לאמוד את אובדן הרווחים הצפוי בעקבות הנזק, בהתבסס על פרמטרים כמו הכנסות עבר, הוצאות קבועות, הוצאות משתנות ותחזיות שיווקיות.
נזקים לא ממוניים: נזקים לא מוחשיים כגון נזק למוניטין, עוגמת נפש וטרחה עודפת עשויים להיכלל בחישוב הפיצוי.
הערכת היקף הנזק תלויה בעבודתם של שמאים וגורמי מקצוע רלוונטיים, ויש להציג אותה באופן ברור במסגרת כתב התביעה. האם יש לכם יכולת להגדיל את היקף הפיצוי? התשובה עשויה להיות חיובית, במידה ואתם נעזרים באיש מקצוע שעובד לטובתכם: שמאי ועורך דין מומחה לנזקי רכוש יוכלו, לסייע לכמת את הנזק הממוני והלא-ממוני ביתר דיוק לטובת הגשת תביעה.
חובת ההוכחה בתביעות נזקי רכוש
על התובע מוטלת חובת ההוכחה להוכיח את טענותיו. עליו לשכנע את בית המשפט כי אכן נגרם לו נזק ממוני או לא-ממוני, וכי הנתבע אחראי לנזק זה על פי אחת העילות בדין. על מנת לעמוד בנטל ההוכחה הזה, על התובע לספק לבית המשפט ראיות כגון:
תיעוד מצולם של הרכוש שניזוק ותהליך הנזק: תמונות, סרטונים ועוד המתעדים את אופן הנזק ותוצאותיו.
עדויות ותצהירים: עדויות של עדי ראיה, מומחים טכניים ורלוונטיים אחרים, ותצהירים מגובשים של הצדדים המעורבים במקרה.
חוות דעת שמאים ומומחים: חוות דעת בידי שמאים ומומחים נוספים לתחום הרכוש הניזוק, המתעדים ומוכיחים את שווי הרכוש שניזוק לפני ואחרי מועד הנזק.
קבלות, חשבונות וראיות כספיות: תיעוד של ההוצאות או הנזקים הכספיים שנגרמו כתוצאה מהנזק לרכוש.
ראיות נסיבתיות: ראיות המתארות את הנסיבות הסובבות שבהן אירע הנזק, כמו תנאי מזג אוויר, פעולות צד שלישי וכדומה.
ככל שהראיות שהתובע מציג הן משכנעות וברורות יותר, כך יגדלו סיכוייו להצליח בתביעה. עורך דין מנוסה יידע לכוון את התובע בנוגע לאיסוף ומיון הראיות הרלוונטיות, ויידע לנהל את הצגתן בפני בית המשפט באופן מקצועי ומהימן.
חשיבות הייעוץ המשפטי בנזקי רכוש
תחום דיני הנזיקין ברכוש הוא מורכב ביותר. גם אם עומדים לרשותכם ראיות חזקות בנוגע לחומרת הנזק ולפיצוי המגיע לכם, עורך דין מומחה לנושא נזקי רכוש יוכל לספק לכם מידע רב, לדוגמה, להסב את תשומת ליבכם לגופים או אנשים נוספים שאחראים לנזק שלכם, אפשרות לקבל פיצוי מחברות הביטוח שלכם או אפילו ביטוח שערך גורם אחר המכסה את הנזק שלכם.
עורך הדין יעזור לכם לגבש אסטרטגיה להגדלת סכום הפיצוי. מתוך ניסיון רב שנים בניהול תיקי נזיקין. עורך דין גיא כהן וצוותו עומדים לרשותכם על מנת להבטיח כי תקבלו את הפיצוי המגיע לכם.