האחריות על שלומם ורווחתם של ילדים מוטלת כמובן על ההורים שלהם, אבל יש גם מקרים שבהם המדינה מוצאת לנכון להתערב. הסיבה לכך היא שמדינת רווחה לוקחת על עצמה את האחריות לדאוג לחסרי ישע, ובהקשר של ילדים המנגנון שנקבע הוא הגדרת "קטין נזקק". בכתבה זו תמצאו מידע מפורט בנושא הרגיש, ובכל מקרה חשוב להתנהל באופן מושכל כדי למנוע נזק – לילדים ולהורים.
באילו נסיבות בית משפט מגדיר קטין כ"נזקק"?
ההגדרה של קטין נזקק מופיעה בחוק הנוער, טיפול והשגחה על-מנת לספק הגנה לילדים ובני נוער. על-פי חוק זה, ישנם 7 מקרים שבהם יוגדר קטין כנזקק:
- כשהקטין עבר על החוק אולם לא החל הליך פלילי נגדו.
- כשהקטין עוסק ברוכלות, מקבץ נדבות או משוטט.
- כשהקטין נולד עם תסמונת חסר בסם (שמוכרת גם כסינדרום גמילה).
- כשהקטין נתון להשפעות שליליות, או חי במקום שבו מתבצעות באופן קבוע עבירות.
- כשאין מי שישמש כאפוטרופוס לקטין.
- כשיש אפוטרופוס, אבל הוא לא מסוגל למלא את תפקידו.
- בכל מצב שבו שלומו (הפיזי או הנפשי) של קטין נפגע, או כשישנה סכנה לפגיעה.
מה עושה המדינה במקרה של קטין שזקוק להגנה?
הגדרת קטין כנזקק מאפשרת למדינה להוציאו מרשות הוריו. צעד זה יינקט רק כשמוצו כל החלופות האחרות האפשריות.
בכל מקרה, לאחר ההכרזה על "קטין נזקק" יוגש לבית המשפט תסקיר מפורט ע"י עובד/ת סוציאלי/ת. בפרט יכלול התסקיר פירוט של דרכי טיפול שכבר נוסו. לאחר מכן בית המשפט יקשיב גם לקטין (בהתאם לגיל, כמובן) ולהורים.
בהתאם, זוהי ההזדמנות של ההורים למנוע את הוצאת ילדם מהבית. גם לאחר שילד כבר הועבר למשפחת אומנה, ניתן לערער על החלטת בית המשפט, ובאופן טבעי במקרה כזה כבר חשוב במיוחד להיעזר בשירות של עורך דין מיומן.
זהו תחום ספציפי ורגיש מאוד, ולכן לא כל עורך דין יודע לטפל בו, בדיוק כפי שרק עו"ד ירושות מנוסה יכול למנוע סכסוכים בין יורשים באמצעות הסדר מתאים. עו"ד אתי גוהר היא מומחית לתיקי רווחה ובעלת ניסיון רב שנים עם הצלחות גדולות בייצוג הורים במקרים שבהם קטין מוגדר כנזקק.