מהי חדלות פירעון?
חדלות פירעון היא מצב שבו אדם או חברה אינם מסוגלים לעמוד בהתחייבויותיהם הכספיות בזמן. במילים פשוטות, כאשר סך החובות עולה על היכולת הכלכלית להחזירם, מדובר בחדלות פירעון (בעבר כונתה גם "פשיטת רגל"). מטרת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי (2018) היא לאפשר לחייב הזדמנות לשיקום כלכלי ולפתיחת דף חדש, במקביל לחלוקה הוגנת ככל האפשר של נכסיו לטובת הנושים.
למי מתאים הליך חדלות פירעון?
הליך חדלות פירעון מתאים בעיקר לאנשים פרטיים (וכן בעלי עסקים קטנים) שנקלעו לחובות כבדים ואינם רואים אפשרות ריאלית להחזירם. אם ניסיונות להגיע להסדרים עם הנושים או למחזר את החוב לא צלחו, ואם עול החובות הופך בלתי נסבל כלכלית ונפשית – ייתכן שהליך חדלות פירעון הוא הפתרון. חשוב לציין שגם נושים (כגון בנקים או חברות אשראי) יכולים ליזום בקשה להליך כנגד חייב שאינו משלם, אך לרוב החייב עצמו יוזם את התהליך כדי לזכות בהגנה ובסיכוי לשיקום.
שלבי ההליך המרכזיים
הליך חדלות הפירעון כולל מספר שלבים עיקריים שנועדו לסייע לחייב להגיע בסופו של דבר למצב של מחיקת יתרת החובות:
פתיחת ההליך – הגשת בקשה רשמית לפתיחת הליכי חדלות פירעון. החייב (או נושיו) מגישים בקשה לגורם המוסמך (הממונה על הליכי חדלות פירעון, או ללשכת ההוצאה לפועל בחובות קטנים). בשלב זה יש לכלול מידע מלא על נכסי החייב, הכנסותיו והתחייבויותיו.
צו לפתיחת הליכים – אם הבקשה מתקבלת, ניתן צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון. צו זה מעכב את רוב הליכי הגבייה נגד החייב, ממנה נאמן לניהול נכסיו ומטיל הגבלות מסוימות (כגון איסור יציאה מהארץ ותשלום חודשי לנושים).
תוכנית שיקום כלכלי – לאחר בחינת מצבו הכלכלי של החייב, מגבש הנאמן בשיתוף עם החייב והנושים תוכנית לשיקום כלכלי. תוכנית זו קובעת את סכום ההחזר החודשי שיוכל החייב לעמוד בו לאורך תקופה (לרוב מספר שנים), ולעיתים כוללת מימוש נכסים לטובת פירעון חלק מהחובות. מטרת התוכנית היא לאפשר לחייב לפרוע חלק מהחובות בהתאם ליכולתו, תוך שמירה על בסיס כלכלי מינימלי למחייתו.
הפטר (מחיקת חובות) – בסיום המוצלח של תוכנית השיקום, כשהחייב עומד בכל תנאיה, הוא עשוי לקבל הפטר. הפטר הוא צו בית משפט המעניק לחייב מחיקה של יתרת החובות שטרם נפרעו. משמעות ההפטר היא שהחייב יוצא לדרך חדשה ללא עול רוב החובות שגרר בעבר, פרט לחובות שאינם ניתנים להפטר לפי החוק (כמו קנסות או מזונות).
יתרונות בפנייה לעורך דין מומחה
לניהול מקצועי של הליך חדלות פירעון יש חשיבות רבה. עורך דין המתמחה בחדלות פירעון ידריך אתכם בכל שלב ויגיש את הבקשה באופן הנכון. הוא יוודא שזכויותיכם נשמרות (כמו הגנה על נכסים הכרחיים ורמת חיים בסיסית במהלך ההליך) ויפעל לצמצום מגבלות ככל האפשר. בנוסף, עורך דין יכול לנהל משא ומתן עם הנושים להשגת הסדרים מחוץ לבית המשפט. הליווי המשפטי גם נותן שקט נפשי – יש מומחה שנלחם למענכם ומנווט את התהליך.
היבטים רגשיים וכלכליים בהתמודדות עם חובות
הליך חדלות פירעון מלווה גם בהיבטים רגשיים. חייבים רבים חווים בושה, לחץ ודאגה לבני משפחתם. עם זאת, עצם הידיעה שיש פתרון באופק ועצירת מרוץ הריביות והעיקולים מאפשרים לחייב לנשום לרווחה. ההליך למעשה "מקפיא את המצב" ומחליפו בתוכנית החזרים ריאלית, כך שהחייב מקבל הזדמנות להשתקם, ללמוד התנהלות כלכלית נכונה, ולבנות את חייו מחדש בלי עול החובות.
חדלות פירעון היא הליך מורכב אך פעמים רבות מציל חיים כלכליים, המציע לחייבים השקועים בחובות הזדמנות אמיתית לשיקום ולמחיקת חלק משמעותי מחובותיהם. כדי למקסם את סיכויי ההצלחה ולקבל ליווי תומך ומקצועי, מומלץ להיעזר בעורך דין מנוסה בתחום. עורכת הדין אורה צימברג – מומחית בתחום חדלות פירעון והוצאה לפועל , בעלת ניסיון רב בייצוג חייבים מול בנקים ונושים, ומוכרת בזכות מקצועיותה ונחישותה בייצוג לקוחות בהליכי מחיקת חובות – מלווה את לקוחותיה לאורך כל הדרך, במקצועיות ובמסירות, עד להשגת ההפטר ופתיחת דף חדש בחייהם.